Mag je altijd vakantiedagen afboeken van een zieke werknemer die op vakantie gaat?

1 maart 2024

Nee, dat mag niet altijd. De Hoge Raad heeft op 17 november 2023 een belangrijk arrest gewezen over dit onderwerp. Het ging in die kwestie om de volgende situatie.

Een werknemer heeft (een lange) vakantie aangevraagd en de werkgever heeft deze aanvraag geaccepteerd. De vakantie werd aldus ingepland. Voorafgaand aan de vakantie werd de werknemer echter ziek. De werknemer wilde ondanks de ziekte toch op vakantie en gaf dat ook aan bij zowel zijn leidinggevende als de bedrijfsarts. De werknemer is vervolgens met de camper naar Noorwegen vertrokken en werkgever heeft 29 vakantiedagen afgeschreven. De werkgever dacht dat daarmee de kous af was, maar niets was minder waar. De werknemer maakte namelijk vervolgens bezwaar dat de vakantiedagen waren afgeboekt omdat hij daarmee niet zou hebben ingestemd.

Het ging in deze zaak om een specifieke situatie, namelijk de situatie dat de werknemer ziek wordt voor of tijdens een vakantie die al was vastgesteld voordat de werknemer ziek werd. In dat geval bepaalt de wet (artikel 7:638 lid 8 BW) dat deze dagen of gedeelten van dagen niet als vakantie gelden, tenzij de werknemer in een voorkomend geval ermee heeft ingestemd dat deze dagen wel worden aangemerkt als vakantiedagen. Voor de bovenwettelijke vakantiedagen kan bij schriftelijke overeenkomst (arbeidsovereenkomst of cao) van het voorgaande worden afgeweken.

De Hoge Raad oordeelde kort gezegd dat het enkele feit dat de werknemer ondanks zijn ziekte alsnog op vakantie wil gaan, niet automatisch betekent dat de werknemer er ook mee instemt dat de daarmee gemoeide vakantiedagen van zijn vakantiesaldo worden afgeboekt. Daarvoor is uitdrukkelijke en gerichte instemming nodig.

Als de werknemer ziek is maar wel in staat is om re-integratie inspanningen te verrichten (denk bijvoorbeeld aan passend werk), dan dient de werknemer wel vakantiedagen op te nemen als hij op vakantie wil. In dat geval geldt dat de werknemer voor zijn gehele arbeidsduur verlof moet opnemen. Als de werknemer bijvoorbeeld maar 20 van de 40 uren per week kan re-integreren, moet de werknemer toch 40 vakantie-uren opnemen als hij een week op vakantie wil. Is de werknemer echter ziek en heeft hij geen re-integratie mogelijkheden, dan kunnen er alleen vakantiedagen worden afgeboekt als de werknemer hiermee instemt.

Bij het sluiten van een arbeidsovereenkomst kan het dus verstandig zijn om afspraken met elkaar te maken over dit onderwerp (voor zover het de bovenwettelijke vakantiedagen betreft), tenzij dit al is opgenomen in de geldende cao. In voorkomend geval doet de werkgever er goed aan om vooraf expliciete toestemming aan de werknemer te vragen voor het afboeken van vakantiedagen.

Vragen? Neem gerust contact met ons op!

Stuur ULTEAM een bericht

Liever direct een bericht sturen? Dit kan naar info@ulteamadvocaten.nl