Internetconsultatie Wet Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ)

12 juni 2024

Gisteren, op dinsdag 11 juni 2024, is de Wet Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ) in internetconsultatie gegaan. Dit wetsvoorstel regelt een verplichte verzekering tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid, voor zelfstandigen. 

In het wetsvoorstel wordt onder andere het volgende geregeld:

  • De verplichte verzekering tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid wordt verplicht voor alle zelfstandigen die voor de inkomstenbelasting ‘winst uit onderneming’ genieten.
  • Voordat de zelfstandige aanspraak kan maken op een arbeidsongeschiktheidsuitkering, dient de zelfstandige eerst een jaar ziek te zijn geweest (de zogenoemde wachttijd).
  • Zelfstandigen kunnen aanspraak maken op de arbeidsongeschiktheidsuitkering als zij als gevolg van ziekte of gebrek niet (meer) in staat zijn om het minimumloon per maand te verdienen.
  • De uitkering is 70% van de winst vóór arbeidsongeschiktheid, maar bedraagt maximaal het minimumloon. De regering meent dat deze maximering aansluit bij de mate van bescherming die zij passend acht.
  • De uitkering eindigt bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.
  • Het premiepercentage voor zelfstandigen komt uit op ongeveer 6,5%. Het gaat hier om een percentage van de winst uit onderneming. De maximale premie (voor zelfstandigen met een winst uit onderneming gelijk aan of hoger dan het maximaal verzekerd inkomen) komt daardoor uit op ongeveer € 195,00 per maand, gebaseerd op het minimumloon van 2024. Er is sprake van een koppeling tussen de betaalde premie en de hoogte van de uitkering. De premie is voor de zelfstandige fiscaal aftrekbaar.
  • Zelfstandigen kunnen zich particulier blijven verzekeren. Het wetsvoorstel bevat een zogenoemde opt-out. De private verzekering moet wel voldoen aan een aantal minimumvoorwaarden. De hoogte van de uitkering bij arbeidsongeschiktheid mag niet lager zijn dan die van de publieke verzekering, de premie dient minimaal gelijk te zijn aan die van de publieke verzekering en de verzekering moet lopen tot de AOW-gerechtigde leeftijd. Er komt overgangsrecht voor bestaande verzekeringen.


Het gehele wetsvoorstel is hier te lezen.

Het wetsvoorstel maakt veel los. Op het moment van het publiceren van deze blog, een dag na de start van de internetconsultatie, zijn er al 230 reacties op het wetsvoorstel binnengekomen (waarvan zes tijdens het schrijven van deze blog). Men is kritisch op het wetsvoorstel.

Reageren op het wetsvoorstel kan nog tot 23 juli 2024.

Stuur ULTEAM een bericht

Liever direct een bericht sturen? Dit kan naar info@ulteamadvocaten.nl