Eerst waarschuwen bij loonopschorting of loonstopzetting!

17 april 2024

Een werknemer komt niet opdagen bij de bedrijfsarts of een werknemer weigert passende arbeid te verrichten.
Kun je dan het loon opschorten of stopzetten?
En zo ja, welke van de twee opties geldt dan?
En is het nodig de werknemer eerst te waarschuwen?

Loon opschorten

Artikel 7:629 lid 6 BW regelt de opschorting van het loon. De werkgever mag de loonbetaling opschorten “voor de tijd, gedurende welke de werknemer zich niet houdt aan door de werkgever schriftelijk gegeven redelijke voorschriften omtrent het verstrekken van de inlichtingen die de werkgever behoeft om het recht op loon vast te stellen”.

Als een werknemer controlevoorschriften niet nakomt, dus bijvoorbeeld niet komt opdagen bij een afspraak bij de bedrijfsarts, kan de werkgever het loon opschorten. Het doel van de loonopschorting is om ervoor te zorgen dat de werknemer alsnog aan de redelijke controlevoorschriften voldoet. Doet de werknemer dat, dan bestaat er met terugwerkende kracht weer recht op loon.

Loon stopzetten

Bij loonstopzetting is dat anders. De loonstopzetting is geregeld in artikel 7:629 lid 3 BW. Een werkgever kan het loon van een werknemer in verschillende situaties stopzetten, bijvoorbeeld als een werknemer weigert passende arbeid te verrichten. Ook kan de werkgever het loon stopzetten als de ziekte opzettelijk is veroorzaakt, als de genezing wordt belemmerd of vertraagd, als de werknemer weigert mee te werken aan door de werkgever (of door een door hem aangewezen deskundige) gegeven redelijke voorschriften, als de werknemer weigert mee te werken aan het opstellen, evalueren en bijstellen van een plan van aanpak of als de werknemer zijn aanvraag voor een WIA-uitkering later indient dan wettelijk voorgeschreven. Maakt een werknemer zich schuldig aan een van voornoemde gedragingen zonder daarvoor een deugdelijke grond te hebben, dan kan de werkgever het loon stopzetten.

Het verschil met de loonopschorting, is dat een terechte loonstopzetting definitief is. Pas vanaf het moment dat een werknemer weer aan zijn verplichtingen voldoet, dient de werkgever de loonbetaling weer te hervatten. Heeft een werknemer een deugdelijke grond en heeft de werkgever het loon ten onrechte stopgezet, dan dient de werkgever het loon alsnog aan de werknemer te betalen en kan de werknemer aanspraak maken op de wettelijke verhoging.

Altijd eerst waarschuwen!

Voordat tot loonopschorting of loonstopzetting kan worden overgegaan, dient de werkgever de werknemer eerst te waarschuwen. Dit blijkt uit artikel 7:629 lid 7 BW.

In een kwestie die recent speelde bij de Rechtbank Rotterdam was van een waarschuwing geen sprake geweest.

Ondanks dat de werkgever en de werknemer in kwestie hadden afgesproken dat de werkneemster vanaf 2 januari 2024 aangepaste werkzaamheden zou gaan uitvoeren voor een aantal uur per dag, is de werkneemster op 2 januari 2024 en ook daarna niet aan het werk gegaan. De werkneemster liet aan de werkgever weten dat zij zich echt nog niet in staat voelde te komen werken. De werkgever deelde hierop op 10 januari 2024 schriftelijk aan de werkneemster mee: “Hierbij deel ik u officieel mede dat ik de uitbetaling van uw salaris over periode 13 welke normaliter wordt uitbetaald op woensdag 10 januari 2024 op zal schorten. Dit houdt in dat ik geen salaris zal overmaken naar het gebruikelijke rekeningnummer. Reden hiervan is het stelselmatig niet mee werken aan de re-integratie. […]”

De werkneemster dient in kort geding een loonvordering in en de kantonrechter overweegt als volgt: “Uit de wet volgt dat de werkgever aan de werknemer moet meedelen dat hij van plan is om tot een loonstop of loonopschorting over te gaan en wat de reden van dat voornemen is (artikel 7:629 lid 7 BW). De werkgever moet dit direct melden aan de werknemer en mag niet wachten tot de loonbetaling. Als de werkgever dit (tijdig) doet, dan weet de werknemer waar hij aan toe is en kan hij tijdig maatregelen treffen. De werknemer kan mogelijk de daadwerkelijke toepassing van een loonopschorting of loonstop voorkomen, na een aankondiging of waarschuwing.” Vervolgens oordeelt de kantonrechter dat de werkgever met de op 10 januari 2024 aan de werkneemster verzonden brief niet heeft voldaan aan de mededelingsplicht zoals bedoeld in de wet, omdat de werkgever in die brief aan de werkneemster heeft medegedeeld dat hij haar loon niet meer zou uitbetalen, vanaf een datum in het verleden, én omdat de werkgever die mededeling pas deed op de dag dat het loon normaliter zou worden uitbetaald. De werkgever heeft niet correct gewaarschuwd.

De ULTEAMe tips voor werkgevers

– Bekijk goed welke situatie er aan de orde is en pas de juiste sanctie toe (loonopschorting of loonstopzetting). Haal de termen niet door elkaar.

– En leg geen sanctie op voordat de werknemer duidelijk is gewaarschuwd. Zo krijgt de werknemer nog een laatste kans om alsnog aan zijn of haar verplichtingen te voldoen.

– Zorg er tot slot voor dat het voorgaande schriftelijk goed wordt vastgelegd.

Stuur ULTEAM een bericht

Liever direct een bericht sturen? Dit kan naar info@ulteamadvocaten.nl