Handreiking ‘Cultuurverandering op de werkvloer’

20 maart 2024

Vorige week is de handreiking ‘Cultuurverandering op de werkvloer’ verschenen. De handreiking is bedoeld voor organisaties en gaat over seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. De handreiking geeft handvatten voor ‘Preventie & Aanpak’ en voor ‘Omgang met meldingen’. Voor wat betreft ‘Preventie & Aanpak’ gaat het over het stimuleren van een veilige omgangscultuur, het werken aan een veilige organisatiestructuur en het ontwikkelen van een ondersteunend systeem. Waar het gaat om de omgang met meldingen, gaat de handreiking over de beslissing wat te doen met een melding, de uitvoering van de opvolging en over hoe de opvolging geëvacueerd kan worden.

Tot slot bevat de handreiking op pagina 100 bevat 10 tips voor de aanpak van een melding:

  • Tip 1: Bepaal of je inderdaad te maken hebt met een (anonieme) melding, signaal of klacht van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Neem op basis daarvan vervolgstappen.
  • Tip 2: Pak meldingen en klachten altijd op. Niets doen is geen optie. Handelen is in het belang van zowel de melder, de beschuldigde als je organisatie. Bovendien ben je hier als organisatie wettelijk toe verplicht.
  • Tip 3: Zorg voor een goede opvang van de melder en neem geen overhaaste beslissingen. Breng zoveel mogelijk informatie over de melding, de situatie en de context in kaart. Informeer tijdig de beschuldigde.
  • Tip 4: Kies de juiste manier van opvolging. Dit is maatwerk. Gebruik de beslisboom en het wegingskader om tot een gefundeerde keuze te komen die aansluit bij het doel.
  • Tip 5: Ga na of één opvolging voldoende is of dat een combinatie van opvolgingen (parallel of volgtijdelijk) nodig is. Controleer ook of er een wettelijke plicht is voor opvolging en leef die in dat geval na.
  • Tip 6: Wees zorgvuldig naar alle betrokken partijen in de organisatie. Waarborg dat zowel de melder als de beschuldigde de eigen rechten en plichten kan uitoefenen.
  • Tip 7: Voer de gekozen interventies zorgvuldig uit. Het uiteindelijke doel moet zijn dat de werksituatie weer herstelt en dat aannemelijk is of en in hoeverre het seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden en stopt. Daarbij moet in ieder geval de melder zich veilig voelen en de beschuldigde zich kunnen verdedigen.
  • Tip 8: Waarborg een zorgvuldige uitvoering van het onderzoek. Volg hiervoor een stappenplan en stel een onderzoeksprotocol op met heldere afspraken en waarborgen.
  • Tip 9: Besteed veel zorg aan het natraject en de begeleiding achteraf van alle betrokkenen in de organisatie. Het is van belang dat iedereen zo goed als mogelijk verder kan.
  • Tip 10: Evalueer zowel tussentijds als na afloop van het proces en leer hiervan. Pas zo nodig het meldproces of preventiebeleid binnen de organisatie aan.


Veel leesplezier! En bij vragen denken wij graag mee.

Stuur ULTEAM een bericht

Liever direct een bericht sturen? Dit kan naar info@ulteamadvocaten.nl