Afgelopen vrijdag heeft de Hoge Raad in het arrest over de Uber-zaak antwoord gegeven op de vraag welke betekenis toekomt aan het negende gezichtspunt uit het Deliveroo-arrest, het extern ondernemerschap. Bij dit gezichtspunt gaat het erom “of degene die de werkzaamheden verricht zich in het economisch verkeer als ondernemer gedraagt of kan gedragen, bijvoorbeeld bij het verwerven van een reputatie, bij acquisitie, wat betreft fiscale behandeling, en gelet op het aantal opdrachtgevers voor wie hij werkt of heeft gewerkt en de duur waarvoor hij zich doorgaans aan een bepaalde opdrachtgever verbindt.”
Kort en goed, het gezichtspunt extern ondernemerschap is net zo belangrijk bij de kwalificatie van een overeenkomst (is het een arbeidsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht) als de andere gezichtspunten uit het Deliveroo-arrest. De Hoge Raad heeft vrijdag geoordeeld dat uit het Deliveroo-arrest volgt dat alle omstandigheden van het geval bij de kwalificatievraag moeten worden betrokken en dat er geen rangorde geldt. Als er omstandigheden zijn die wijzen op een arbeidsovereenkomst, kan het gezichtspunt ‘extern ondernemerschap’ maken dat er (toch) sprake is van een overeenkomst van opdracht.
Wat berekent dit voor de praktijk?
Het voorgaande betekent dat de arbeidsrelatie van verschillende werkenden, ten aanzien van hetzelfde werk en dezelfde werkverschaffer, in het ene geval gekwalificeerd kan worden als arbeidsovereenkomst (voor de werkende zonder ondernemerschap) en in het andere geval als overeenkomst van opdracht (voor de werkende met ondernemerschap).
ULTEAMe tip!
Vraag als opdrachtgever de mate van extern ondernemerschap van jouw (potentiële) opdrachtnemer expliciet uit. Denk daarbij aan vragen als: staat de opdrachtnemer ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, hoe wordt de opdrachtnemer fiscaal behandeld, wat doet de opdrachtnemer aan acquisitie, hoeveel opdrachtgevers heeft de opdrachtnemer en voor welke duur verbindt de opdrachtnemer zich doorgaans aan een bepaalde opdrachtgever.
Wij zijn benieuwd of dit arrest gevolgen zal hebben voor het wetsvoorstel voor de Wet VBAR en de controles door de Belastingdienst. To be continued…