Is er nog toekomst voor het concurrentiebeding?

7 maart 2024

In veel arbeidsovereenkomsten wordt een concurrentiebeding opgenomen. Een concurrentiebeding verbiedt een werknemer om na het einde van zijn arbeidsovereenkomst een zekere tijd werkzaamheden uit te voeren bij een concurrent (of als concurrent) van de werkgever. Het doel va het concurrentiebeding is het beschermen van de bedrijfsbelangen van de werkgever. Deze week is de internetconsultatie voor de Wetsvoorstel Modernisering Concurrentiebeding geopend. Deze wet scherpt de regels die gelden voor het concurrentiebeding flink aan.

In het oog springende wijzigingen

De meest in het oog springende wijzigingen zijn:

  • de maximale duur van een concurrentiebeding wordt één jaar en de werkgever moet de duur schriftelijk motiveren;
  • het geografisch bereik moet worden opgenomen in het concurrentiebeding en ook hiervoor geldt dat de werkgever dit bereik schriftelijk moet motiveren;
  • de motiveringsplicht voor het zwaarwegende bedrijfs-of dienstbelang geldt straks ook voor arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd;
  • de werkgever is aan de werknemer een vergoeding verschuldigd wanneer een beroep op het concurrentiebeding wordt gedaan (de vergoeding bedraagt 50% van het laatstverdiende maandloon, voor elke maand dat het concurrentiebeding wordt ingeroepen);
  • een concurrentiebeding is slechts van toepassing indien de werkgever zich schriftelijk en tijdig op het beding beroept. Uitgangspunt is dat een werkgever uiterlijk een maand voor het einde van de arbeidsovereenkomst een beroep op het concurrentiebeding mag, maar op deze regel geldt een aantal uitzonderingen. Als bijvoorbeeld de werkgever het dienstverband opzegt (anders dan bij ontslag op staande voet), moet hij zich uiterlijk op de datum van de opzegging op het beding beroepen.


Bedingen die zijn overeengekomen voor het moment van inwerkingtreding van de wet, hoeven niet te voldoen aan de geldigheidseisen zoals hiervoor genoemd. Wel geldt ook bij deze bedingen dat als een werkgever er een beroep op wil doen, hij de vergoeding als hiervoor genoemd verschuldigd is.

Internetconsultatie

De internetconsultatie is gestart op 4 maart 2024 en staat open tot 15 april 2024. Mocht je willen reageren op het wetsvoorstel, dan kan dat hier.

Bestaande bedingen onder de loep nemen

De hiervoor genoemde regels gaan ook gelden voor het relatiebeding (en onder omstandigheden ook voor het anti-ronselbeding), maar niet voor het geheimhoudingsbeding. Dit blijkt uit de memorie van toelichting. Dit zou voor werkgevers aanleiding kunnen zijn om alvast kritisch te kijken naar de verschillende bedingen die binnen de organisatie worden gehanteerd en naar manieren te zoeken om de bedrijfsbelangen (zoals bedrijfsgeheimen en klantenlijsten) op een andere manier te beschermen. Hulp nodig? Wij kijken en denken graag met je mee.

Stuur ULTEAM een bericht

Liever direct een bericht sturen? Dit kan naar info@ulteamadvocaten.nl