Veel bedrijven bieden stageplekken aan. Super fijn en belangrijk natuurlijk, maar oplettendheid is hierbij wel geboden! Een stageovereenkomst vertoont dikwijls kenmerken van een arbeidsovereenkomst. Om een overeenkomst daadwerkelijk aan te kunnen merken als een stageovereenkomst (en niet te laten kwalificeren als een arbeidsovereenkomst), dient het verrichten van de werkzaamheden van de stagiair in het kader van de stageovereenkomst in overwegende mate in het belang te zijn van de opleiding die de stagiair volgt. De werkzaamheden van de stagiair moeten gericht zijn om het uitbreiden van eigen kennis en ervaring van de stagiair. Het ging mis voor de werkgever in een recente uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland.
Wat speelde er?
De werkgever in deze kwestie verzorgt producties in de evenementenbranche. De werkgever is al vele jaren een opleidingsinstituut voor diverse opleidingsinstituten. De werknemer moest voor zijn afstuderen een stage doorlopen. Tussen de werkgever en de werknemer is een stageovereenkomst tot stand gekomen met als startdatum 21 november 2021 en als einddatum 31 juli 2022. Aansluitend is tussen partijen een arbeidsovereenkomst tot stand gekomen die daarna nog twee keer is verlengd. De werkgever heeft de werknemer in november 2023 na een voorval op non-actief gesteld en daarbij laten weten dat de arbeidsovereenkomst na 1 februari 2024 niet meer zou worden verlengd. De werknemer stelde zich vervolgens op het standpunt dat er inmiddels sprake was van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De werknemer berustte in het ontslag, maar verzocht de kantonrechter onder meer om een verklaring voor recht dat de arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig is opgezegd, een billijke vergoeding, betaling van achterstallig loon over de stageperiode en betaling van het nog niet betaalde deel van de transitievergoeding (over de duur van de stageovereenkomst).
Oordeel kantonrechter: stageovereenkomst = arbeidsovereenkomst
De kantonrechter oordeelde dat de stageovereenkomst moet worden aangemerkt als een arbeidsovereenkomst. Om te kunnen spreken van een stageovereenkomst moet het verrichten van de werkzaamheden van de stagiair in overwegende mate in het belang zijn van de opleiding die de stagiair volgt. Naar het oordeel van de kantonrechter was daarvan geen sprake.
Zo was de stageovereenkomst tussen partijen tot stand gekomen in het kader van de opleiding die de werknemer volgde. Deze opleiding houdt in het organiseren en tot uitvoer brengen van evenementen en de stage moest daar dan ook op zien. De werkgever organiseert geen evenementen, maar produceert en de werkgever was ook in de veronderstelling dat de werknemer productiemanager wilde worden en dat hij daarom bij de werkgever stage wilde lopen. De praktijkbegeleider van werknemer was ook producent. De stageplek was dus eigenlijk niet geschikt voor de opleiding. Volgens de werkgever had de werknemer desondanks tijdens zijn stageperiode wel vaardigheden geleerd die van belang zijn bij het organiseren van een evenement. Dat het leren van deze vaardigheden in overwegende mate het belang was van de opleiding die de werknemer volgde, bleek volgens de kantonrechter echter onvoldoende. De werknemer verrichtte de normale taken van een beginnend productiemanager en de tijd en aandacht die was besteed aan het bereiken van de vereiste studieresultaten had bij de werkgever en de werknemer niet op de eerste plaats gestaan. Zo was er geen duidelijk plan opgesteld om de vereiste studieresultaten te bereiken. En pas na afloop van de stageovereenkomst had de werknemer in het kader van de eindopdracht nog geholpen bij het organiseren van een evenement.
Gevolg: de werkgever was over de periode 21 november 2021 tot en met 31 juli 2022 het minimumloon verschuldigd. Omdat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd was ontstaan (de laatste arbeidsovereenkomst was immers de vierde arbeidsovereenkomst) en de werkgever de arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig had opgezegd (waarbij de aanzegging als opzegging werd beschouwd), werd de werkgever veroordeeld tot betaling van een billijke vergoeding ter grootte van drie bruto maandsalarissen. Ook moest de werkgever het tekort aan uitgekeerde transitievergoeding nog aan de werknemer betalen.
ULTEAMe tip werkgevers
Als je een stagiair een stageplek wilt bieden, zorg er dan echt voor dat de werkzaamheden van de stagiair in het belang zijn van de opleiding die de stagiair volgt. Als dat niet het geval is, kan dit ertoe leiden dat de gesloten stageovereenkomst kwalificeert als een arbeidsovereenkomst, met alle arbeidsrechtelijke gevolgen van dien. Better save than sorry!