Werkgevers met 10 werknemers of meer worden verplicht om een gedragscode tegen ongewenst gedrag op te stellen. Dat is opgenomen in het wetsvoorstel dat vorige week in internetconsultatie is gegaan en moet leiden tot wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet.
Werkgevers (ook kleine werkgevers) zijn op basis van de Arbeidsomstandighedenwet op dit moment al verplicht om beleid te voeren om psychosociale arbeidsbelasting tegen te gaan. Onder psychosociale arbeidsbelasting valt onder andere ongewenst gedrag. Op dit moment mogen werkgevers zelf bepalen welke maatregelen zij nemen om ongewenst gedrag tegen te gaan. Met dit wetsvoorstel wordt de gedragscode als maatregel verplicht voor werkgevers met minimaal 10 werknemers. Het kabinet meent dat dit zal bijdragen aan een sociaal veilige werkomgeving voor iedere werknemer.
Gedragscode ongewenst gedrag
In een gedragscode ongewenst gedrag zou in ieder geval moeten worden opgenomen:
De werkgever dient werknemers ‘adequate voorlichting’ te geven over de gedragscode en eventuele wijzigingen daarvan. Iedere werknemer moet kennis kunnen nemen van de gedragscode, dat kan bijvoorbeeld door deze op intranet te plaatsen of door deze op te nemen in het personeelshandboek. Een gedragscode ongewenst gedrag heeft vaak een preventieve werking. Werknemers worden zich bewuster van wat wel en niet kan op de werkvloer en het is gemakkelijker elkaar aan te spreken op bepaald gedrag.
Hulp nodig?
Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, geldt de verplichting voor een gedragscode ongewenst gedrag per 1 juli 2026. Uit onderzoek blijkt dat een groot aantal werkgevers nog geen gedragscode tegen ongewenst gedrag heeft. Heeft jouw onderneming nog geen gedragscode ongewenst gedrag en heb je bij het opstellen hiervan hulp nodig, ULTEAM helpt graag.