Voor zowel eigenrisicodragers als voor publiek verzekerde werkgevers is het raadzaam om de groep ex-werknemers die volledig (80-100%), maar niet duurzaam arbeidsongeschikt is te monitoren. Deze groep zorgt immers voor een behoorlijke schadelast door de WGA-uitkeringen of gedifferentieerde premies voor de WGA. Dat monitoren doe je onder andere door op bepaalde momenten een herbeoordeling aan te vragen en zo inzicht te krijgen of de situatie van de arbeidsongeschikte ex-werknemer veranderd is.
Bekend is dat het UWV al langere tijd kampt met een tekort aan verzekeringsartsen en re-integratie van deze groep mensen staat niet hoog op de prioriteitenlijst van het UWV. Veel (ex-)werkgevers of verzekeraars vragen wel periodiek een herbeoordeling aan, maar de wachttijden voor deze herbeoordelingen zijn vaak lang. Vaak duurt het maanden tot wel een jaar voor er door het UWV een herbeoordeling wordt uitgevoerd.
Op 20 december 2023 heeft het UWV aangekondigd dat het UWV zelf proactiever gaat optreden bij deze groep arbeidsongeschikten. In de beoordeling van de verzekeringsarts per einde wachttijd wordt altijd een termijn genoemd waarbinnen een nieuwe beoordeling plaats zou moeten vinden. Het UWV wil rond deze termijn actief een vragenlijst sturen aan de arbeidsongeschikte (ex-)werknemer. Vervolgens zal een gesprek plaatsvinden. Met wie de arbeidsongeschikte (ex-)werknemer precies een gesprek zal hebben, wordt in het bericht van het UWV niet genoemd. Doel van de vragenlijst en het gesprek is om na te gaan of er iets veranderd is in de (medische) situatie en of een herbeoordeling door een verzekeringsarts van het UWV nodig wordt geacht.
Betekent dit dan dat er geen herbeoordeling meer aangevraagd kan worden door de (ex-)werkgever? Nee, dat kan nog steeds. Het UWV hoopt echter met deze maatregel dat er minder herbeoordelingen worden aangevraagd en dat daarmee de achterstanden kunnen worden verkleind. Of deze maatregel zin heeft, is lastig te voorspellen. Dit hangt voor een deel ook af van de vraag of het UWV deze voorgestelde werkwijze ook consequent zal uitvoeren. Wij vermoeden dat (ex-)werkgevers en verzekeraars er eerst van overtuigd moeten zijn dat het UWV daadwerkelijk een vinger aan de pols houdt voordat zij daarop vertrouwen.
Wij houden je in ieder geval op de hoogte van de ontwikkelen. Vragen? Neem dan contact met ons op.