Een loonsanctie van het UWV kan een grote impact hebben op jouw bedrijf. Als werkgever ben je al verplicht om het loon van een zieke werknemer door te betalen, meestal voor een periode van twee jaar. Wanneer het UWV aan het einde van die periode oordeelt dat de werkgever zich onvoldoende heeft ingespannen voor de re-integratie van de werknemer, kan deze periode met maximaal een jaar worden verlengd. Dit betekent dat je als werkgever nóg een jaar langer het loon moet doorbetalen én dat je nog een jaar langer moeite moet doen om de werknemer te re-integreren. Maar wat kun je doen als je een loonsanctie krijgt opgelegd?
Zodra je een loonsanctie ontvangt, is het belangrijk om het besluit en de onderbouwing zorgvuldig te bestuderen. Een sanctie kan alleen worden opgelegd als het UWV vindt dat je ergens tekort bent geschoten in de re-integratie van de werknemer. Controleer of de argumentatie van het UWV klopt en of je daadwerkelijk tekort bent geschoten.
Als je vindt dat de opgelegde sanctie onterecht is, kunt je binnen zes weken bezwaar maken bij het UWV. In het bezwaarschrift moet je goed onderbouwen waarom je van mening bent dat je als werkgever wél voldoende re-integratie-inspanningen hebt geleverd of waarom je een goede reden had om dit niet te doen. Motiveer je bezwaarschrift goed.
Let wel, als werkgever heb je niet zomaar recht op inzage in de medische stukken. Je kun een advocaat of een arts-gemachtigde inschakelen om de medische stukken te laten beoordelen.
In veel gevallen is het raadzaam om – naast het indienen van bezwaar – ook aanvullende re-integratiemaatregelen te treffen. Wat je precies moet inzetten hangt af van de vastgestelde tekortkoming. Soms moet je als werkgever bijvoorbeeld alsnog inzetten op spoor 2 (het zoeken naar passend werk buiten jouw organisatie) of extra begeleiding inschakelen. Zodra je de tekortkoming hebt hersteld, kun je het UWV vragen om de loonsanctie te beëindigen.
De loonsanctie wordt standaard op 52 weken gesteld, maar kan worden beëindigd als je als werkgever alsnog aan je re-integratie verplichtingen hebt voldaan. Zodra je dus vindt dat je (alsnog) aan je verplichtingen hebt voldaan, dan kun je het UWV verzoeken om de loonsanctie tussentijds te beëindigen. Dit wordt een bekortingsverzoek genoemd.
Wijst het UWV jouw bekortingsverzoek af? Dan kan je daar bezwaar tegen maken.
Als het bezwaar door het UWV wordt afgewezen, kunt je in beroep gaan bij de rechtbank. Dit moet binnen zes weken na de beslissing op het bezwaar. Ook in beroep is een goede onderbouwing ontzettend belangrijk.
De praktijk leert dat het vaak best lastig is om een goede strategie te bepalen als er een loonsanctie is opgelegd. ULTEAM advocaten kan je hierbij helpen.
De beste manier om een loonsanctie te vermijden, is door tijdig en adequaat in te zetten op re-integratie. Dit betekent onder andere:
Wil je advies over een loonsanctie? Of heb je juridische hulp nodig bij jouw verzuimdossiers? Neem dan contact op met ULTEAM advocaten.
Lees ook: